Olika människor menar olika saker när de talar om lättskötta växter, och en art som upplevs som extremt lätt för en person kan kännas väldigt svårskött för en annan. Det är också viktigt att komma ihåg att din inomhusmiljö kan påverka hur lätt- eller svårskött en krukväxt blir. Om du till exempel vet att du har ett mycket torrt inomhusklimat kommer krukväxter vana vid torra klimat troligen vara betydligt mer lättskötta i ditt hem än arter som kräver hög luftfuktighet för att må bra. Om du däremot letar efter lättskötta växter till ditt badrum eller något annat fuktigt rum bör du välja växtarter som uppskattar den fuktiga luften. Att sköta om en växt handlar i huvudsak om att ge den förhållanden som den känner igen från sin naturliga miljö.
Luftfuktighet är långt ifrån den enda faktor som påverkar hur bra en växt trivs. Innan du väljer växt bör du även ta dagtemperatur, nattemperatur, eventuellt drag, och ljusmängd i beaktande. Du bör också fundera på hur pass mycket tid du vill lägga ned på vattning, gödning och omplantering. Vissa växter släpper mycket blad och är därför en dålig idé om du inte är beredd att städa runt din växt förhållandevis ofta. När man letar efter en lättskött växt letar man ju ofta efter en som är lättskött ur alla aspekter, det vill säga en växt som varken kräver mycket omvårdnad eller städning.
De växter som traditionellt förärats med epitetet lättskötta växter är växter som är anpassningsbara och som trivs i ett typiskt svenskt hem. Detta innebär inte automatiskt att de är ideala för just ditt hem. Du bör också ha i åtanke att även en växt som räknas som svårskött av de flesta kan vara lättskött för just dig om ditt hem erbjuder bra förhållanden för den. Det finns många exempel på hur människor flyttat från ett hus till ett annat och plötsligt upptäckt att den tidigare så svårskötta växten förvandlats till en extremt lättskött växt som inte alls längre har samma krav omvårdnad. Det kan t ex handla om förändrad luftfuktighet, lägre nattemperatur, eller något så enkelt som att växten flyttats från ett fönster i ett visst väderstreck till ett annat. Att du misslyckats med att hålla krukväxter tidigare betyder alltså inte att du måste hålla dig till så kallade lättskötta växter för all framtid, det innebär bara att du bör fundera på hur förhållanden ser ut i just ditt hem och välja växter som passar just där.
Jag vill ha en lättskött växt som växer snabbt
Om du vill ha en lättskött grön växt som snabbt utvecklar mycket blad och volym kan du t ex välja benjaminfikus (Ficus benjamina), novemberljus (Plectranthus oertendahlii), vandrande jude (Tradescantia fluminensis), ampellilja (Chlorophytum comosum) eller rosengeranium / doktor Westerlunds hälsoblomma (Pelargonium ×graveolens).
Jag vill ha en lättskött växt som inte behöver mycket ljus
Alla gröna växter behöver ljus, men vissa är mindre krävande än andra. Om du vill ha en krukväxt i en förhållandevis mörk del av ditt hem kan du till exempel välja ungkarlsblomma
(Aspidistra elatior). Denna växt är även känd som kaféblomma eftersom den ofta fanns på mörka och rökiga små kaféer förr i tiden. Det finns också många kallor som klarar av att stå mörkt, t ex silverkalla (Aglaonema commutatum) och fredskallorna från släktet Spathyphyllum.
Jag vill ha en lättskött växt som tål torr luft och klarar sig utan vatten i minst två veckor
Många populära krukväxter kommer från delar av världen där de måste hantera både torr luft och långa torrperioder. Om du har torr inomhusluft och dessutom vill kunna lämna dina växter utan blomvakt när du åker bort kan du t ex välja svärmorstunga / bajonettlilja (Sansevieria trifasciata), paradisträd / penningträd (Crassula ovata), eller yuccapalm / yuccalilja / jättepalmlilja (Yucca elephantipes). När man håller kaktusar, suckulenter och andra växter anpassade för torra klimat är det viktigt att inte övervattna dem.
Lättsköta växter:
Begonia
Cissus
Gullranka
Benjaminfikus
Rumsask
Apostlalilja, tolv apostlar
Hibiskus
Blomstervagga
Palettblad
Silverkalla
Hängsparris
Kornettblomma
Lyckoklöver
Kaffeplanta
Praktaralia
Rosengeranium
Saint Paulia
Pelargon
Fredskalla
Julkaktus
Påskkaktus
Monstera
Philodendron
Trekantseuforbia, High Chaparall
Svärmorstunga, Bajonettlilja
Svärmors kudde
Porslinsblomma
Paraplyaralia
Flaskpalm
Fiolfikus
Yuccapalm