Julstjärna

Namn: Julstjärna
Vetenskapligt namn: Euphorbia pulcherrima

julstjärna

Storlek: Buske som i vilt tillstånd kan bli flera meter hög. I Sverige är det ovanligt att den blir högre än ett par decimeter.

Läge: Mycket ljus under hela året, men skyddad från stark sommarsol. Trivs bra i rumstemperatur och är känslig för kyla och vinddrag.

Blomning: Små, oansenliga blommor omgivna av karaktäristiska röda högblad. Högbladen behåller sin färg även efter att blomningen är över och blommorna fallit av. Det kan vara svårt att få julstjärnan att blomma om i vårt klimat.

Vattning: Den får gärna torka ut en aning mellan vattningarna. Var försiktig med övervattning och vattna enbart sparsamt under vintern.

Gödning: Normal dos näringslösning en gång i månaden vår till höst. Ingen extra gödning under vintern.

Jord: Vanlig krukväxtjord, gärna utblandad med leca.

Förökning: Sticklingar kan tas under våren. Låt dem torka någon vecka och sätt dem sedan direkt i kruka med såjord.

julstjärna

Allmänt: Julstjärnan är i Sverige, precis som namnet antyder, en väldigt populär krukväxt under julen. Artnamnet ”Pulcherrima” kan översättas till ”mycket vacker”. Den är ingen gammal bekantskap som krukväxt; det var först på 1960-talet som ny odlingsteknik gjorde det möjligt att odla den i lagom storlek för att kunna sälja den i kruka.

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko, och enligt aztekisk tradition kom sig den röda färgen på högbladen av att en gudinnas blod droppade ned över bladen. Numera finns det flera olika varianter av julstjärnan och de kan även ha rosa, vita, aprikosfärgade eller marmorerade högblad. Den vita varianten kallas ibland även för Adventsstjärna och är en populär dekoration under adventstiden.

De julstjärnor vi idag köper i handeln är egentligen sticklingar som tagits från större moderväxter, och de kan vara odlade på så skilda håll som Sverige, Tyskland eller Kenya. Det går bra att beskära julstjärnan om den blir för stor, och med litet ansträngning kan den även blomma om nästa år..