I denna guide:
Det går inte att ge något enkelt svar på hur mycket, hur ofta och på vilket sätt man bör vattna en krukväxt eftersom många olika faktorer spelar in. Många svenska krukväxter har dött på grund av att deras ägare, ofta i sin iver att ge växten bästa möjliga vård, gett dem på tok för mycket vatten. Andra växter far illa för att de hålls i hem där luftfuktigheten är extremt låg samtidigt som de inte ges tillräckligt med vatten för att kompensera för den torra luften.
Man bör helst ge sina krukväxter rumsvarmt vatten. Svenskt kranvatten brukar vara okej för vattning även om man inte låter det stå innan, men i många andra länder bör man låta vattnet stå ett dygn för att få ned halten klor. Många krukväxter uppskattar mjukt vatten såsom regnvatten och sjövatten, men det finns också växter som är anpassade för att hantera höga halter av mineraler och inte har några problem med hårt kranvatten. Om du vill få ned mängden mineraler i ditt kranvatten kan du låta det stå ett dygn innan vattning.
Till att börja med spelar växtens kruka stor roll. Plastkrukor är bra på att hålla kvar fukten, vilket naturligtvis kan vara både bra och dåligt beroende på situation. Om du vill använda lerkrukor bör du lägga dem i blöt några timmar innan plantering. Oglaserade lerkrukor släpper iväg mycket fukt och värme genom sina porösa väggar. Glaserade krukor behåller fukt och värme bättre, men är oftast dyrare. De flesta krukväxter ogillar att stå med rötterna i vatten och planteringskrukan måste därför ha ett hål i botten som kan släppa ut överflödigt vatten. Efter varje vattning bör du vänta cirka 15 minuter innan du häller bort vattnet från ytterkrukan eller fatet.
Hur bra jorden är på att släppa ifrån sig vatten kommer att påverka hur ofta du bör vattna dina krukväxter. Över tid brukar jorden i en kruka bli kompaktare och kompaktare tills den dränerar så dåligt att man måste plantera om växten. De flesta krukväxter mår bäst i väldränerad jord, men exakt hur väldränerad den måste vara varierar stort. En orkidé som i det vilda växer klängandes på en gren bör till exempel aldrig planteras i vanlig krukväxtjord eftersom jorden kommer att hålla kvar alldeles för mycket vatten. Använd särskild orkidéjord eller sätt fast orkidén på en träbit eller liknande.
Om du tar reda på de naturliga förhållandena i den del av världen som din krukväxt kommer ifrån kommer du få ovärderlig information om hur du bör sköta den. En växt som härstammar från en fuktig djungel kan ha helt andra preferenser än en krukväxt som är van vid minst sex månaders torka varje år. För att undersöka om jorden är torr kan du lyfta på krukan, eftersom torr jord väger mycket mindre än fuktig jord. Du kan även se efter om jorden lossnat från kanterna på krukan och använda dina fingrar för att uppskatta jordens fuktighet. All denna information om jordens fuktighet är dock tämligen meningslös om du inte vet vad din krukväxt föredrar. Att jorden är så torr att den släpper från krukans kanter behöver inte automatiskt betyda att det är dags att vattna.
Du bör läsa på om de arter du håller för att få veta om de behöver någon viloperiod under året. Många krukväxter mår bra av att han en period då man bland annat drar ned på vattnandet.
Luftfuktigheten i ditt hem kommer att påverka hur mycket vatten dina krukväxter behöver. Svenska hem har ofta mycket torr luft, särskilt under den kalla årstiden. Om du har problem med torr hud, spruckna läppar, irriterade ögon och ständiga luftvägsinfektioner kan det vara ett tecken på att inomhusluften är för torr för dig, vilket automatiskt innebär att den också är för torr för en lång rad populära krukväxter som härstammar från fuktigare klimat. Ge dina krukväxter rikligt med vatten (med låt dem inte stå med rötterna i blöt) och sätt eventuellt ut fat med vätska som kan avdunsta och öka fuktigheten ytterligare.
De krukväxter som står varmt, till exempel på en fönsterbräda över ett element, kommer att behöva mer vatten än de som står i svalare delar av hemmet. Tänk också på att solens ljus kan öka avdunstningen rejält, till och med under den svenska vintern.