Namn: Gullranka
Vetenskapligt namn: Epipremnum spp
Storlek: Smala rankor som blir cirka 5 meter långa. Bladen blir upp till 10 centimeter långa.
Läge: Halvskugga till soligt läge och gärna varmt med en hög luftfuktighet. Fläckarna riskerar att blekna så att bladen blir helt gröna om Gullrankan står för mörkt, samtidigt som den riskerar att bli väldigt blek vid stark sol.
Blomning: Blommar sällan i vårt klimat. Blommorna skyddas i regel av en hölsterliknande utväxt som kan bli upp till 23 centimeter lång.
Vattning: Bör torka ut något mellan vattningarna och vattnas endast sparsamt på vintern. Känslig för övervattning.
Gödning: En halv dos näring i vattnet en gång i månaden under hela året, eller en gång i veckan under vår till höst.
Jord: Använd gärna lerjord eller jord rik på mull och näring och sörj för god dränering. Den bör sättas om vartannat år.
Förökning: Förökas med topp-, eller stamsticklingar under våren. Det går bra att sätta flera sticklingar i samma kruka för att åstadkomma en planta med flera rankor.
Allmänt: Gullrankan har sitt ursprung i ostindiska övärlden och på Salomonöarna. Där lever den som en klättrande bladväxt och grenarna kan bli väldigt långa. Vissa exemplar kan bli upp till 20 meter långa och dess stammar upp till 4 centimeter i diameter. På en sådan stor ranka kan bladen bli upp till 100 centimeter långa och 45 centimeter breda. Bladen är ofta hjärtformade på yngre eller mindre plantor, men kan få en mer fjäderliknande form på större exemplar.
Gullrankan tar hjälp av luftrötter för att kunna klättra och haka sig fast i grenverket på träden den växer mot. Skulle den bli aningen gles, kan man beskära den för att få en kortare och tätare ranka.
Gullrankan är väldigt lättskött, tålig och mycket motståndskraftig mot skadedjur. Den är därför vädligt populär som en nybörjarväxt. Den är också en fantastisk luftrenare och är effektiv mot exempelvis bensinångor, formaldehyd och liknande.