Namn: Fiolfikus
Vetenskapligt namn: Ficus lyrata
Storlek: En fiolfikus som är planterad i kruka kan bli 4-6m hög medan en Fiolfikus som växer vilt kan bli upp till 12-15m hög. De stora bladen har en fiolliknande form och blir ca 30-45cm långa och kan bli 30cm breda. Frukerna är 2-3cm i diameter.
Läge: Trivs bäst i mycket ljus men bör inte placeras i direkt sol. Fönster som är vända mot väster eller öster brukar passa plantan. Vill ha rumstemperatur men något lägre under vintern. Helst inte under 16°C.
Blomning: Blommar sällan inomhus eller som krukväxt. När de blommat får de gröna fikon.
Vattning: Ska vattnas rikligt så att jorden blir blöt helt igenom. Jorden bör helst torka upp, utan att torka ut, innan nästa vattning. Vill få bladen duschade ofta. Under viloperioden behöver plantan mindre vatten. Vid för stor uttorkning ökar risken för spinnangrepp hos fiolfikusen.
Gödning: Fiolfikusen behöver extra näring. Från våren till hösten behövs en dos/vecka. Under vintern och viloperioden behövs det en dos/månad.
Jord: Planteringsjord, gärna med lecakulor. God dränering behövs.
Förökning: Stamdelning, Pollen
Allmänt: Fiolfikusen kommer ursprungligen från Västra delar av Afrika.
Skötseln för en Fiolfikus liknar mycket skötseln för en Benjaminfikus. En Fiolfikus behöver dock mer luftfuktighet. Fiolfikusen är ett mycket populär träd att pryda trädgårdar i tropiska och subtropiska områden men även en populär krukväxt. Inomhus och i kruka blir det mycket mindre än när de växer vilt men deras vackra blad gör den uppskattad ute som inne
Omplantering är bäst att utföra på våren. Det gäller beskärning av plantan också, även om Fiolfikusen har svårt att förgrena sig.
Under vintern är det viktigt att Fiolfikusen får sin viloperiod. Den bör då stå i en temperatur som är något lägre än vad den är van vid. När den väl står där det är tänkt att den ska göra under sin viloperiod bör man undvika att flytta den. Det kan då göra att den börjar tappa sina blad.
Tänk på att delar av den här plantan är giftig att förtära.