Änglatrumpet

Namn: Änglatrumpet
Vetenskapligt namn: Brugmansia spp

änglatrumpet Brugmansia

Storlek: Buskar eller små träd som kan bli upp till 5 meter höga. Äggrunda blad som är 15-30 centimeter långa och 8-15 centimeter breda, samt täckta av fin hårväxt.

Läge: Bör stå delvis skuggat till soligt. Var försiktig med för starkt brännande sol och för mycket vind och drag.

Blomning: Blommar från vår till höst om klimatet tillåter. De hängande blommorna består av foderblad formade som ett 9-12 centimeter långt rör, samt den trattliknande kronan med fem utdragna flikar. Kronan kan bli 25-30 centimeter lång och är oftast gulaktig eller vit.

Vattning: Änglatrumpeten kräver rikligt med vatten under sommarhalvåret, men endast sparsam bevattning under vintern för att undvika rottorka.

Gödning: Vanlig växtnäring en gång i veckan sommartid. Ingen näring under vintern, då änglatrumpeten går i vintervila.

Jord: Näringsrik, ständigt fuktad jord med neutralt pH-värde. Ofta fungerar vanlig krukväxtjord bra, speciellt med ett litet tillskott av minileca och lerjord.

Förökning: Det är lätt att sätta om de delar av växten som blir kvar efter beskärning. Sätt skotten i vatten tills rötter skapats, eller låt snittytan torka en aning och sätt direkt i jord. Torkade frön från frökapslar går också bra att driva upp på egen hand.

änglatrumpat Brugmansia

Allmänt: Namnet Änglatrumpet har sitt ursprung i de dramatiska och väldoftande blommorna som med sin form och storlek liknar blåsinstrument.

Änglatrumpeten upptäcktes av Christopher Columbus vid dennes utforskning av den amerikanska kontinenten. Dess naturliga spridningsområde sträcker sig från sydöstra Brasilien, längsmed Anderna till norra Chile.

Det kan vara svårt att få Änglatrumpeten att blomma under väldigt varma somrar och slokande blad visar ofta att värmen är för hög, eller att den får för litet vatten. Den är flerårig och det är lätt att vinterförvara den med minimala skötselkrav. Temperaturen bör inte understiga 10 grader, även om rötterna är livskraftiga och mycket väl kan överleva en köldknäpp och hämta sig bra inför början på växtsäsongen i mars-april.