Orkidéer

I denna guide:

orkide

Det finns få blommor som har fångat så många odlare som orkidén har gjort och mycket beror det på det enorma urvalet av orkidéer finns i världen idag. Väldigt många tror att orkidén är en mycket exklusiv blomma som är extremt svår att hålla efter men så är inte alls fallet. Givetvis finns det orkidéer som kräver mer uppmärksamhet av sin odlare än någonting annat men det är en glidande skala och det finns orkidéer även för nybörjare. Vanilj-orkidén odlas rent av kommersiellt för att, som namnet avslöjar, smaksätta allt det som idag innehåller äkta vanilj.

Orkidéer – Ursprung

I familjen orkidéer, orchidaceae på latin, finns det mellan 25.000-30.000 arter och över 100.000 variationer som bara blir fler och fler för varje dag. Orkidén är särskilt lämplig för hybridisering och på grund av dess hobbypotential och skönhet försöker människor dagligen framställa nya orkidéer för att kunna namnge och sälja. Som vilt är orkidén närmast ett ogräs som växer på alla kontinenter utom Antarktis, det betyder dock inte att de självklart vill växa i en kruka. En seriös orkidéodlares stora problem är att efterlikna orkidéns hemklimat så mycket som möjligt utan att för den sakens skull utsätta orkidén för onödig fara. Ordet orkidé härstammar från det grekiska ordet orchis som betyder testikel. Detta på grund av det mycket säregna utseende orchis-släktens rotstam har, i Sverige kallas detta släkte för johannesnycklar av helt andra anledningar.

Orkidéer – Utseende

Orkidé-familjen är så stor och rik på variationer så det är nästintill omöjligt att ge en generell bild av hur en typisk orkidé kan se ut. Blommorna kan vara stora eller små och kommer helfärgade eller blandfärgade i regnbågens alla färger. Stjälkar och växtsätt kan också variera mycket så det finns helt enkelt inte så mycket som binder orkidéerna till varandra, inget mer än de enkla bladen och att de är enhjärtbladiga växter som till största del inriktar sig på pollinering via insekter. De allra flesta orkidéer har blommor som på något sätt drar till sig insekter, antingen genom doft, utseende eller genom listiga fällor som bara tillåter insekten att komma ut om den tar pollen med sig. Vissa orkidéer kan, om de misslyckas med att locka till sig en insekt, pollinera sig själva utan hjälp. Något som inte är särskilt vanligt i naturen.

orkideer

Orkidéer – Som krukväxter

På grund av att orkidé-familjen är så stor kan man inte säga att alla orkidéer fungerar på samma sätt men enkla orkidéer fungerar utmärkt som krukväxter och är mycket lätta att sköta om. Det absolut viktigaste är att man inte planterar orkidén i vanlig blomjord för det är helt fel för att orkidén skall må bra. Luftig kompost skall det vara och till ändamålet finns det färdig orkidéjord att köpa i trädgårdshandeln. Orkidéer som är lättodlade vattnas sparsamt runt varannan vecka, det viktiga är att planteringsjorden är fuktig men aldrig blöt. Det är viktigt att orkidén får sitt ljus och på sommaren står de bra i ett söderfönster så länge de skyddas från direkt solljus. På vintern blir det dock lurigare då man måste använda sig av ett lysrör som kan ge dagsljus åt orkidén även när det är mörkt ute. Man kan också ge orkidén lite näring i form av en väldigt svag vattentillsats då den växer som bäst. För att ha extra god koll på sin orkidé kan man plantera den i en genomskinlig kruka så att man kan se rötternas utveckling lika bra som växtens. Om man nu tycker att detta är för mycket arbete för en enda krukväxt bör man minnas att det finns ännu mer komplicerade orkidéer därute som människor odlar, vissa behöver rent av en särskild sorts svamp i jorden för att överleva. Att det finns människor därute som kan hålla ordning på inte bara en svårodlad orkidé men också en svamp och deras symbiotiska förhållande till varandra kan sporra vem som helst till att anstränga sig lite till.

Om du vill lära dig mer om hur man sköter olika orkideer så rekommenderar jag att du läser skötselguiderna nedan eller att du besöker orkideer.se

Läs mer om hur man sköter olika sorters orkideér:
Orkidé skötsel
Cattleya orkidé
Cymbidium orkidé
Dendrobium orkidé
Phalaenopsis orkidé
Vanda orkidé
Brudblomma

orkide