De egentliga lökväxterna återfinns i Alliaceae, en familj av fleråriga örter. I dagligt tal brukar dock växter från flera andra grupper också benämnas lökväxter, t ex arterna från de närbesläktade familjerna Amaryllidaceae där vi finner amaryllisväxter och Agapanthaceae där vi hittar agapantusväxter såsom Klockagapantus (Agapanthus campanulatus) och Afrikas blå lilja (Agapanthus praecox).
Lökväxter är populära både som trädgårdsväxter och krukväxter. I Sverige är många lökväxter starkt förknippade med en viss årstid. Under senvintern gläds vi åt snödropparnas löfte om snar vår, och sedan följer krokus, vårlök, påsklilja, pingstlilja, och tulpaner i rask följd. Lökväxter kan tränga upp ur jorden under riktigt tidig vår eftersom de har den näring de behöver lagrad i löken. Om man vill tjuvstarta våren inomhus kan man driva upp några av de typiska vårväxterna inomhus. Så snart vädret tillåter kan du sedan flytta ditt lilla lökväxtarrangemang till balkongen, farstutrappan eller annat skyddat läge. De ovan nämnda lökväxterna är alla köldtåliga och brukar gå att plantera i balkonglådan redan i mars.
När det lackar emot jul och den mörka årstiden har kommit är det istället helt andra lökväxter som toppar popularitetslistorna. Amaryllis är till exempel ett stående inslag i juldekorationerna i många svenska hem där den lyser upp med sin vackra färg. De olika amaryllisvarianter som återfinns i blomsterhandeln är hybrider om uppstått genom medveten korsning av många olika amaryllisväxter. År 1799 korsade Mr. Johnson från Prescot i England blommorna Hippeastrum reginae och Hippeastrum vittatum med varandra och inledde det arbete som så småningom ledde fram till dagens moderna amaryllishybrider. En annan lökväxt som är populär att driva upp lagom till jul är hyacinten, Hyacinthus orientalis. Precis som dess latinska namn antyder härstammar denna lökväxt från orienten, närmare bestämt från Turkiet och Syrien. I Sverige har den hållits som krukväxt sedan 1600-talet.
Om du vill anlägga en mycket enkel kryddträdgård hemma kan du också använda dig av lökväxter. Löksläktet Allium innehåller en rik mängd ätbara lökar, inklusive gul lök, purjolök, gräslök, vitlök och salladslök. Rödlök, schalottenlök och rödlök är alla varianter av den vanliga gula löken. Odla fram nya lökar brukar vanligen göras utomhus, men för att odla fram välsmakande lökblast behöver du bara en fönsterbräda och det kan dessutom göras året runt.
Hur du bör sköta dina lökväxter varierar beroende på art och det är alltid säkrast att skaffa information om den specifika art du är intresserad av innan du sätter igång. Det finns dock vissa riktlinjer som gäller många – men inte alla – lökväxter. Till att börja med bör löken inte placeras särskilt varmt i början eftersom många lökväxter är utvecklade för att överleva vintern och sedan börja växa när temperaturen långsamt börjar krypa uppåt. Det är också värt att ha i åtanke att det är lätt att råka övervattna en lök så att den ruttnar, särskilt om jorden inte är väldränerande. En liten mängd vatten rekommenderas alltså. När blomningen är över brukar man skära bort blomstängeln, samt vattna och gödsla växten. Om du tar väl hand om dina lökväxter kan du ha glädje av dem år efter år.
Lök & knöl växter:
Gloxinia
Begonia
Lyckoklöver
Amaryllis