Begonia

Namn: Begonia
Vetenskapligt namn: Begonia spp

begonia

Storlek: Marklevande eller epifytiska örter som sällan blir mer än 50 centimeter höga.

Läge: Ljust, men inte i direkt solljus. Trivs i rumstemperatur eller strax därunder.

Blomning: Varierar mellan dubbel- och enkelblommande arter i många olika färger. Storleken och formen på blommorna varierar efter art, men är i regel ett par centimeter i diameter.

Vattning: Känslig för uttorkning. Se till att hålla jorden fuktig, men inte blöt.

Gödning: Under blomningen ges vanlig växtnäring en gång i månaden. Resten av året behövs ingen extra näring.

Jord: Jorden får gärna vara rik på humus och inte alltför näringsrik. En gnutta kalk i jorden kan vara bra. Vid omplantering bör extra hänsyn tas till de väldigt ömtåliga bladen, så att de inte tar skada.

Förökning: Blad och toppsticklingar rotar sig lätt under våren och sommaren. Det är också lätt att driva upp nya plantor med frösådd under vårmånaderna.

begonia i kruka

Allmänt: Begonian tillhör släktet begoniaväxter som idag omfattar över 1500 olika arter och hybrider. Då begonian är väldigt lätt att korsa och det finns gott om olika blomformer, färger och mönster, skapas ständigt nya hybrider och arter. Där finns ett flertal indelningar av arterna efter utseedet på blommorna eller stammen. Idag är det inte ovanligt att handeln presenterar säsongsspecifika varianter av begonian, exempelvis till Halloween, då blommorna bär matchande färger för årstiden.

Begonian har ursprungligen kommit från de tropiska och subtropiska områdena i Syd- och Centralamerika, Afrika och Asien. Den har fått sitt namn efter Michel Bégon som var en botanikmecenat från Frankrike.

Blommorna är placerade i glesa blomställningar och där finns i regel både han- och honblommor på samma planta. Marklevande arter har oftast rhizomer, eller knölar. Frukten är oftast en vingad kapsel, men kan också ha formen av ett bär. Den innehåller en stor mängd väldigt små frön.

isbegonia