Cissus

Namn: Cissus, Vinranka
Vetenskapligt namn: Cissus spp

cissus alta

Storlek: Klätterbuske med upp till 3 meter höga rankor. I vilt tillstånd kan den bli upp till 8-9 meter lång.

Läge: Skuggat till ljust, men inte under direkt solljus. Undvik att utsätta den för dragiga miljöer.

Blomning: Små, tvåkönade blommor som växer i grupper. De flesta arter utvecklar bärfrukt som ett resultat av blomningen.

Vattning: Vattnas två gånger i veckan under sommaren och mer sparsamt vintertid. Översta lagret får gärna torka upp något mellan vattningarna, och den uppskattar även en daglig dusch under de varma sommarmånaderna.

Gödning: Normal dos växtnäring med två veckors mellanrum under sommaren. Ingen näring under resten av året.

Jord: Vanlig krukväxtjord fungerar bra i de flesta fall, men olika arter kan ha olika preferenser. Unga plantor kan behöva planteras om upp till två gånger om året, men äldre exemplar kan klara sig med ett byte av det översta jordlagret varje vår.

Förökning: Förökas genom toppsticklingar som gärna får planteras i litet varmare jord. 20-26 grader är lagom.

cissus

Allmänt: Cissus är en klätterbuske som ofta odlas på spalje eller i ampel. Den har gröna blad med rött hår på undersidan. Släktet består av cirka 350 olika arter där Cissus antarctica och Cissus quadrangularis tillhör de vanligaste i Sverige.

Cissus quadrangularis används ofta i medicinskt syfte i Afrika och Asien. Inte minst i Indien, där de unga skotten ofta används som en beståndsdel i curry. Dess traditionella medicinska användningsområden omfattar bland annat astmatiska besvär och hosta, matsmältningsproblem, aptitlöshet och som liniment eller liknande vid korrigering av brutna ben.

Släktet Cissus är spritt över stora delar av världen, men de allra flesta arter har sitt ursprung i tropiska områden. De första exemplaren började nå Sverige under 1700-talet.

Unga plantor är i regel väldigt snabbväxande. Vill man ha en kortare och tätare planta, kan man beskära den, vilket gör att den förgrenar sig bättre.