Namn: Cyklamen
Vetenskapligt namn: Cyclamen persicum
Storlek: Rotstammen är knölformad och kan bli 4-12 centimeter. Den producerar 2-10 centimeter långa löv under senvintern och 3-10 centimeter långa blommor under hösten.
Läge: Ljust, men inte under direkt sol. Trivs bäst i svala miljöer. Den vill ha 15-18 grader varmt under dagen och gärna något svalare under natten.
Blomning: Blommorna sitter var för sig på separata stänglar, som dock kan vara grupperade tillsammans i grupper om upp till 10 blommor. Blomningstiden sträcker sig från september till februari.
Vattning: Kräver en hel del vatten under blomningstiden, men får gärna torka ut något mellan vattningarna. Vattna något mer sparsamt under resten av året. Vattna gärna på fatet under blomman och låt den suga åt sig i cirka 20 minuter, varefter det överflödiga vattnet kan hällas bort.
Gödning: Under blomningstiden ges en halv dos näring vid varje vattningstillfälle. Ingen extra näring under resten av året.
Jord: Många slänger blomman efter att den blommat över, men den går att spara och den kan även blomma om. Låt den stå någon månad efter blomningen och plantera sedan om den i en större kruka med sandblandad jord.
Förökning: Förökas med hjälp av frön, eller genom delning av rotknölen under sensommaren. Knölen kan delas i flera bitar, så länge varje del har ett par ögon kvar.
Allmänt: Cyklamen har sitt ursprung framförallt kring medelhavet. Dess spridningsområde sträcker sig hela vägen från Spanien till Iran och ner till Somalia på Afrikas Horn. Det vilda beståndet av Cyklamen är idag tyvärr hotat av klimatförändringarna vi sett de senaste åren och flera arter är idag på gränsen till utrotning.
Där finns ett flertal olika varianter av cyklamen, varav flera även är frosttåliga och därför klarar sig bra även i södra sverige, där den kan stå ute under en stor del av säsongen.
De bakåtböjda kronbladen kan variera från rött, mörkviolett, rosa eller vitt och det finns gott om nyanser däremellan.