I denna guide:
Växter som hålls som krukväxter främst för sina gröna blad, inte för sina blommor eller frukter, brukar kallas för gröna växter. Gröna växter i alla storlekar är en populär inredningsdetalj och de kan också användas för att rena luften från olika föroreningar. Gröna växter är enkla att inreda med eftersom man inte behöver fundera över hur de olika blommorna kan tänkas matcha varandra när de blommar, och de är också populära bland allergiker.
För den som är allergisk gäller det att välja krukväxter med omsorg. För de allra flesta allergiker går det bra att ha levande växter hemma så länge man väljer rätt arter. Generellt sett är blommande växter, växter med stark doft, samt växter som producerar mycket pollen de största riskfaktorerna. Om man istället väljer gröna växter som sällan blommar när de hålls som krukväxter brukar det gå bra. För att vara extra säker kan man nypa av knopparna om ens gröna växt ändå böjar vissa tecken på att vilja blomma.
Att ha rejält med gröna växter i ett rum kan ha en markant effekt på luftfuktigheten, särskilt om du väljer lämpliga arter såsom fredskalla, spjutbräken, guldpalm, bambupalm, bambufikus eller någon av de många ormbunksarterna. I svenska hem brukar luftfuktigheten ofta vara väldigt låg, särskilt under vinterhalvåret när vi måste värma upp våra bostäder. På kontor är situationen ofta ännu värre eftersom elektriska apparater såsom datorer, faxar och kopieringsmaskiner tenderar att göra luften ännu torrare. Om du har problem med torr hud, spruckna läppar, irriterade ögon och återkommande luftvägsinfektioner kan det beror på att luften du vistas i är alldeles för torr. Den exakta siffran varierar beroende på art och omständigheter, men generellt sätt kan du räkna med att ungefär 90 procent av det vatten du ger en grön växt avdunstar och hjälper till att hålla luftfuktigheten uppe. Välj därför gärna växter som behöver mycket vatten.
Om du ser till att hålla dina gröna växter någorlunda rena och fria från damm kommer de att fungera som luftrenare genom att ta upp föroreningar från luften. Dessutom omvandlar krukväxter det koldioxid vi andas ut till syre. Växten använder visserligen en del av syret själv för sin cellandning, men det blir alltid ett visst överskott som vi människor kan dra nytta av. I våra moderna hem och kontor släpper möbler, byggnadsmaterial, elektriska produkter och annat kontinuerligt ifrån sig olika ämnen som kan vara skadliga för oss människor. I ett vanliga svenskt hem finns t ex förhållandevis höga halter av formaldehyd, bensen, toluene, trikloretylen och xylene. Studier utförda av bland annat den amerikanska rymdorganisationen NASA har lyckligtvis visat att vi kan minska mängden föroreningar i luften vi andas genom att inreda med många och stora växter. Några av de mest effektiva luftrenare man stött på är murgröna, svärmors tunga, banddracena och kantdracena. Andra gröna växter värda att nämna i sammanhanget är benjaminfikus, gullranka, bergspalm och bambupalm. Bäst effekt tycks man få om man kombinerar flera olika växter med varandra.
Stora gröna växter är ofta dyrare att köpa än små och för den med begränsad växtbudget kan det löna sig rejält att köpa små plantor av lämpliga arter och låta dem växa till sig i hemmet istället för på plantskolan. Stora gröna växter kan användas till många olika saker när man inreder och det fungerar till exempel bra som rumsavdelare och insynskydd. En eller flera riktigt stora gröna växter kan helt ändra intrycket man får av ett rum. Om du vill hålla stora gröna växter finns det många olika arter att välja mellan. Strandkastanj (Pachira aquatica) och Monstera (Monstera deliciosa) kan nå en höjd av 18 respektive 20 meter i det vilda och kan bli riktigt stora även som krukväxter. Aralia (Fatsia japonica) brukar hålla sig kring 3-6 meter och paraplyaralia (Schefflera arboricola) kan nå en höjd av åtminstone 3-4 meter. Innan du väljer arter bör du fundera på om du vill ha buskiga växter eller mer trädlika arter där större delen av bladen återfinns i toppen av växten.
Gröna växter:
Cissus
Gullranka
Benjaminfikus
Rumsask
Bergspalm
Fingerranka
Palettblad
Silverkalla
Hängsparris
Kaffeplanta
Praktaralia
Rumsgran
Rosengeranium
Fredskalla
Monstera
Philodendron
Ormbunke
Svärmorstunga, Bajonettlilja
Svärmors kudde
Paraplyaralia
Murgröna
Kokospalm
Fågelbobräken
Flaskpalm
Fiskstjärtspalm
Fiolfikus
Yuccapalm