Namn: Kornettblomma
Vetenskapligt namn: Streptocarpus x hybridus
Storlek: Kornettplantans blommor är trattformade och medelstora
Läge: Bör stå ljust placerad sommartid men skuggas från den starkaste solen. Vill stå soligt vintertid. Kornettblomman trivs inte att stå i temperatur under 15 C eller i drag. Under vilotiden ska den stå svalare, ca 10 – 15 C
Blomning: Blommar från tidig vår till sen höst.
Vattning: Blomman får inte stå blött utan jorden skall hållas lätt fuktig. Rötterna är känsliga, så för stora temeraturvariationer bör undvikas. Håll därför gärna vattnet rumstempererat. Vintertid hålls jorden något torrare.
Gödning: Under sommarhalvåret kan svag näring ges varannan vecka.
Jord: Trivs bra i blomjord blandad med lecakulor. Jorden kan med fördel blandas upp med jordförbättringsmedel som perlig och vermicult.
Förökning: Kornettblomman förökas med bladstickling. Sticklingarna tas från moderplantan så att bladskaftet blir så långt som möjligt.
Allmänt: Kornettblomman hör till familjen Gesneriaceae, gloxiniaväxter. Den första vilda arten blev funnen redan 1818 längst ner i Sydafrika, utanför Kapstaden. Där är temperaturen låg om vintern och växten vill fortfarande ha en sval vinterplats. I vilt tillstånd växer den på klippor men även på öppna, steniga och gräsbevuxna platser.
Kornettblomman har odlats i Sverige sedan 1930-talet.
Kornettblomman kan bli gammal som planta och är lätt att föröka. En krukväxt som kan gå i arv från en familjemedlem till nästa. Bladen är långa och tunglika och lite skrynkliga. Blommorna är trattformade och förekommer ofta flera tillsammans från samma stjälk. Färgen varierar från blått till mörkaste rött och vitt. Nu korsar man fram många färgglada varianter så förutom de gammeldags nyanserna så finns även tvåfärgade blommor.
En del av bladen gulnar under vintern, men det är normalt då kornettblomman gör sig av med många av dem under vintern, det är dels därför den ska ha torrare jord under vintern.
Bladen på kornettblomman kan få fula fläckar om de får kallt vatten på sig.