Namn: Svärmorstunga, Bajonettlilja
Vetenskapligt namn: Sansevieria trifasciata
Storlek: Svärmorstungan har blad som är väldigt långa och smala. De svärdlika bladen är 5-6cm breda och kan bli 1 ½ m höga. Bladen är ofta tvåfärgade.
Läge: Svärmorstungan trivs både med att stå i sol och på halv mörka platser. Bladen blir finast om den får stå i sol. Mår bäst i rumstemperatur, ca 20°C, och bör inte stå i under 15°C.
Blomning: Plantan som krukväxt odlas främst för sina vackra blad men kan blomma. Den får då blommor som är rörformade och som har en mycket god doft. Blommorna är vita till lite grönaktiga.
Vattning: Det är en planta som tål både torr luft och att torkas ut då och då. Den bör vattnas ordentligt så att jorden blir blöt rakt igenom för att sen hinna torka upp innan nästa vattning.
Gödning: En halv dos extra näring ska ges varannan vecka mellan våren och hösten.
Jord: Vill ha sandblandad jord eller jord med grus i. Se till så att jorden helst har mycket kalkinnehåll. Plantan vill absolut inte bli planterad i jord som är mullrik eller i torvjord.
Förökning: Frösådd, dela på plantan, sticklingar.
Allmänt: Svärmorstungan kommer ursprungligen från Sydafrika, Kongo och Tanzania.
Svärmorstungan är en växt som har förmågan att fånga upp vissa giftiga ämnen ur luften. Den kan t ex ta upp en del brandskyddsmedel som man ofta använder i nyfabricerade möbler och i nybyggda hus.
Plantan har så starka fibrer att man för länge sedan använde dem till att tillverka strängar och rep till exempelvis pilbågar.
Den är en växt som är lättskött och det är väldigt sällan som de drabbas av sjukdomar eller skadedjur. Det enda som Svärmorstungan inte klarar av är när den blir överbevattnad eller får stå i för låg temperatur under vintern. Det visar sig när de får gulnade blad som tyvärr kan leda till att hela plantan ruttnar .
Eftersom Svärmorstungan är en växt som kan bli ganska hög är det lätt att de faller omkull i en lättare plastkruka så det kan vara en bra idé att låta dem stå i tyngre lerkrukor.